Krydderkage med sød kartoffel

Krydderkage med sød kartoffel

Navnet antyder måske, at du har fået fingrene i en efterårskage. Men det er ikke tilfældet. Hos mig kan man sagtens spise krydderkage hele året rundt – selvom kanel normalt er noget, man forbinder med efterårets og julens søde bagværk. Det skal ikke holde mig tilbage for at lave en krydderkage. Derfor får du også i det her forårsvejr opskriften på en skøn, svampet og luftig krydderkage bagt med både linser og sød kartoffel og toppet med en cashewfrosting.

Cashew-hva-for-noget?

Det lyder måske lidt alternativt at smøre blendede cashewnødder udover sin kage. Men ikke desto mindre, så er cashewnødder en helt fantastisk ingrediens til at lave en creme, hvis man gerne vil undgå mælkeprodukter. Cashewnødder har en fed smag og er samtidig neutrale i smagen. Når de sættes i blød og efterfølgende blendes, får du en cremet sag. Lidt lige som peanutbutter, mandelsmør eller hasselnøddecreme (som du kan se en opskrift på her).

Jeg er ret vild med, at man kan lave noget, der til dels ligner en smørcreme, ud af en håndfuld nødder. At cashewnødderne i samme omgang er ret sunde – ja det gør bestemt ikke noget 😉

Er det dog aaaalt for alternativt til dig alligevel, så kan du uden problemer udskifte cashewfrostingen med almindelig cream cheese frosting, som man ofte kommer på gulerodskage eller andre krydderkager.

Grønsager i kager

Jeg har tidligere delt en opskrift på en krydderkage, der også er bagt med linser og gulerod. Den her krydderkage er en variation af samme opskrift, hvor guleroden er udskiftet med en sød kartoffel. Brugen af grønsager i bagværk er ikke så tosset, da langt de fleste grønsager giver en god konsistens. Prøv både med gulerod, sød kartoffel, squash eller pastinak.

God fornøjelse i køkkenet 🙂

Krydderkage med sød kartoffel
Forb. tid
20 min
Tilb. tid
40 min
 
Antal: 1 kage
Ingredienser
Krydderkage
  • 1 dl linser
  • 150 g revet sød kartoffel
  • 2 æg
  • 150 g kokossukker
  • 1 tsk. vanilje
  • 100 g kokosolie
  • 200 g mel (jeg bruger gerne boghvedemel for en glutenfri udgave og ellers fuldkornsspeltmel)
  • 2 tsk. bagepulver
  • 2 tsk. kanel
  • 0.5 tsk. salt
Frosting
  • 120 g cashewnødder
  • 20 g agavesirup
  • 1 tsk. vanilje
  • 0,5 citron
  • Nip salt
  • Håndfuld valnødder til pynt
Sådan gør du
  1. Vil du have frosting på kagen, skal du starte med at sætte cashewnødderne i blød i mindst et par timer

Krydderkage
  1. Kog linserne til de er bløde. Lad dem afkøle

  2. Riv sød kartoffel

  3. Pisk æg, kokossukker og vanilje til en luftig æggemasse

  4. Blend linserne med 0,5 dl. vand til en ensartet puré

  5. Smelt kokosolien og kom den sammen med linsepuréen i æggeblandingen

  6. Bland mel, bagepulver, kanel og salt i en skål og kom det i æggeblandingen

  7. Pisk det godt sammen

  8. Vend sød kartoffel i dejen og fordel det i en form (jeg bruger enten en på 25x15 cm. eller en mellemstørrelses springform)

  9. Bag kagen midt i ovnen i 175 grader i 40 min.

  10. Lad kagen afkøle, før du kommer frosting ovenpå

Frosting
  1. Hæld vandet fra cashewnødderne

  2. Kom cashewnødder, agavesirup, vanilje, saften fra citronen og salt i en kraftig blender eller minihakker

  3. Kør indtil det er en ensartet masse. Den skal gerne være syrlig, og er den ikke det, kan du tilføje ekstra citronsaft

  4. Stil frostingen på køl, indtil kagen er helt kold.

  5. Smør frostingen ud på kagen og kom lidt valnødder på toppen