Efterårskringle

Efterårskringle

Hvis der er noget, der betegner min barndom i kage, så er det kringle. Min mormor var hundred-meter-mester i at bage kringle, så for mig tager duften af en nybagt kringle mig tilbage til barndommens lune minder. Mmmh 😋

Min mormors kringle var stort set altid en wienerdej med fyld af blød remonce og søde rosiner. Sådan som en rigtig kringle skal være. Men en gang imellem må det også godt være lidt anderledes…

Jeg har prøvet at gøre hende kunsten efter, men på en lidt anden måde. Min kringle her er en efterårskringle bagt på en gærdej med fyld af æbler, kanel og ingefær. Og selvfølgelig er det i en lidt sundere udgave, da hverken dej eller fyld er proppet med smør og sukker.

Dejen er du måske stødt på i min anden opskrift på brunsviger (den er bestemt også værd at kaste sig over, hvis man mangler et kageprojekt). Opskriften er nem og lige til at gå til, så måske har du her et lille weekendprojekt? Det “sværeste” er måske flette teknikken, men det er altså også det sjoveste. Se med i videoen herunder, hvordan jeg fletter min kringle sammen.

God fornøjelse! 😊

Efterårskringle
Forb. tid
1 t 30 min
Tilb. tid
25 min
 
Ingredienser
Dej
  • 1,25 dl mælk jeg bruger havredrik
  • 50 g smør jeg bruger plantesmør
  • 1 spsk kokossukker
  • 25 g gær
  • Nip salt
  • 300 g mel
Fyld
  • 400 g æbler
  • 1 spsk kokossukker
  • 1 vaniljestang
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk ingefær
  • 0,5 dl vand
Topping
  • 1 æg
  • En håndfuld mandler hakkede
Sådan gør du
Dejen
  1. Lun mælken (plantedrikken) i en gryde, til den er lillefingervarm, og smuldr gæren i den. Rør sammen, indtil gæren er opløst

  2. Hæld gærblandingen i en røreskål, kom (plante)smør, kokossukker, salt, æg og mel i og bland det sammen enten med en ske eller på en røremaskine. Rør godt sammen til dejen slipper skålen

  3. Stil den et lunt sted og lad den hæve i 1 time

Fyld
  1. Skær æblerne i mindre tern og kom i en gryde sammen med kokossukker, vaniljekorn, vaniljestang, kanel, ingefær og lidt vand

  2. Lad det simre til æblerne er bløde, og de let kan moses

  3. Fjern den tomme vaniljestang og lad det afkøle

Samling af kringle
  1. Rul dejen ud på et meldrysset bord til den er ca. 0,5 cm. høj

  2. Skær en aflang rektangel og fordel æbleblandingen midt på dejen og ca. 5 cm. fra hver ende

  3. Skær skrå strimler på hver side af fyldet

  4. Lig skifte vis en strimel fra højre og venstre side ind over fyldet, så du får en fletning

  5. De aflange strimler/flapper i hver ende folder du ind, så der bliver lukket af til fyldet

  6. Læg den aflange fletning på en bageplade med bagepapir og saml ender med hinanden, så du får en krans. Nip evt. dejen i enderne sammen, så du er sikker på, at de holder fast

Bagning
  1. Pensel kringlen med et sammenpisket æg og drys hakkede mandler ovenpå

  2. Bag midt i ovnen ved 200 grader i ca. 25 min. til den er gylden