Brunsviger

Brunsviger

Når der er fødselsdag, så skal der være brunsviger på bordet. Sådan er det i hvert fald i min familie, hvor jeg gennem hele min barndom har været vant til at få serveret den fynske hofret til enhver fødselsdag. Selvfølgelig med en masse huller med guf i, hvid glasur og en masse snolder ovenpå… Det kan liiige blive lidt for stor en mundfuld for mig, der egentlig ikke har så sød en tand. Siger hende, der elsker at bage kage og lave søde sager (!).

Så da jeg havde fødselsdag, kastede jeg mig ud i en lidt anderledes udgave på den her brunsviger, hvor det hvide sukker er udskiftet med kokossukker, mælk med plantedrik – jeg er en sucker for havredrik, så den røg i – og smør med en plantebaseret smørbar. Både plantedrikken og smørbaren er fra Naturlig (ingen reklame, men en kæmpe anbefaling herfra), og jeg siger dig, det var en succes at lave en plantebaseret brunsviger.

Brunsvigeren her er luftigt, let og stadig snasket. Så du opdager slet ikke, at det ikke er den traditionelle “brunner”. Jeg tog fusen på min kæreste, der er brunsvigerfan no. 1, med den her opskrift. Han var skeptisk, for “man kan jo ikke bage klassikeren uden rigtig smør og sukker”. Er du også lidt skeptisk, så kom igen, når du har bagt den her, så kan vi tale om det 😉

God fornøjelse!

Brunsviger
Forb. tid
1 t
Tilb. tid
12 min
 
Antal: 6 personer
Ingredienser
Dejen
  • 1,25 dl plantedrik
  • 50 g plantesmør
  • 1 spsk kokossukker
  • 25 g gær
  • Nip salt
  • 1 æg
  • 250-300 g mel (jeg bruger speltmel)
Topping
  • 150 g plantesmør
  • 150 g kokossukker
Sådan gør du
Dejen
  1. Lun plantedrikken i en gryde, til den er lillefingervarm, og smuldr gæren i den. Rør sammen, indtil gæren er opløst

  2. Hæld gærblandingen i en røreskål, kom plantesmør, kokossukker, salt, æg og mel i og bland det sammen enten med en ske eller på en røremaskine. Rør godt sammen til en klistret dej, hvor dejen slipper skålen

  3. Fordel dejen i en form, og lad den hæve et lunt sted i 30 min. til 1 time. Jeg bruger en form på 10x20 cm.

Topping
  1. Smelt plantesmør og kokossukker i en gryde og lad det boble op til en karamel

  2. Lav fordybninger i dejen med en våd ske og hæld karamelblandingen over dejen

  3. Bag kagen i ovnen ved 200 grader varmluft i 12-15 min. Vær opmærksom på, at kagen hæve op, og karamellen kan dryppe ned i ovnen. Så hav en bageplade med bagepapir under

  4. Lad kagen afkøle, inden du sætter tænderne i den